EDITURA AGIR - ISTORIC

Activitatea publicistica a AGIR a inceput in anul 1919, la puţin timp dupa infiinţarea Asociaţiei Generale a Inginerilor din Romania.

 

In ianuarie- februarie 1919 apare primul numar al Buletinului AGIR, cu un editorial introductiv in care se scria: „In cadrul scopurilor urmarite de catre Asociaţia Generala a Inginerilor din Romania, incepem publicarea prezentei reviste, care va fi organul oficial al intereselor societaţii profesionale ingineresti. Coloanele Buletinului AGIR sunt la dispoziţia inginerilor pentru dezbaterile chestiunilor profesionle care sa ne indrumeze pe calea propasirii, la care cu toţii trebuie azi sa lucram, pentru binele ţarii si poporului din Romania Mare”.

 

Alte publicaţii ale AGIR din perioada interbelica au aparut sub forma unor brosuri, de format 15,5x23 cm, cu un numar de 16-64 pagini, tiparite la diverse tipografii din Bucuresti: „Gutenberg”, „Jean Ionescu”, „Imprimeria Naţionala” s.a. Ele tratau aspecte de mare interes pentru inceputurile organizarii instituţionale si dezvoltarii economice si industriale ale Romaniei Mari si urmareau sa ofere soluţii pentru diferite probleme cu care se confruntau, in perioada respectiva, guvernele si societatea romaneasca (organizarea invaţamantului tehnic superior, producerea si distribuţia energiei, extinderea folosirii betonului armat, construirea de cladiri ieftine, incalzitul urban, construirea de poduri si de cai ferate, folosirea lemnului din paduri in scopuri industriale si mai puţin pentru incalzit s.a.).

 

Multe dintre materialele publicate erau din Buletinele AGIR sau constituiau rapoarte inaintate oficialitaţilor vremii ori expuneri publice prezentate cu diferite prilejuri de catre ingineri de frunte: Constantin Busila, Constantin Budeanu, Nicolae Cioc, Ion Arapu, Cristea Niculescu, Mihail Manoilescu, Aurel Persu, Cincinat I. Sfinţescu, Dimitrie Leonida, P. Nicolau, A. Perieţeanu, Aurel Zanescu, A.T. Radulescu, P.M. Florescu, M. Tudora, E. Erdes, N.N. Ganea, Octav Padurare, Stefan Mihaiescu, Sever Cristescu s.a.

 

Dupa anul 1940 pana in 1950, portofoliul de lucrari a fost preluat si a aparut sub denumirea de Editura Tehnica, Editura AGIR a publicat si o serie de lucrari ingineresti de mare valoare, ca de exemplu: Hütte (traducere din limba germana dupa ediţia 27), Manualul inginerului mecanic (vol.I-III), Manualul inginerului constructor, Manualul chimistului (vol.I şi II), Lexiconul Tehnic Roman (vol.I si II din cele 7 volume ale primei editii) s.a.

 

AGIR si-a reluat activitatea in 1990 publicand ziarul bilunar Univers Ingineresc si revista trimestriala Buletinul AGIR. In cadul AGIR s-a constituit si Departamentul publicaţii care in afara de publicarea de lucrari are ca obiect de activitate si efectuarea de studii si cercetari documentare in domeniul terminologiei stiinţifice si tehnologice, al promovarii inovarii, creativitaţii, noilor tehnologii si al valorificarii patrimoniului naţional ingineresc (ACTIVITAŢI DESFASURATE). Din iunie 1998 carţile publicate de AGIR au fost inregistrate cu numar de ISBN, relundu – se si vechea denumire de Editura AGIR. Strategia de editare adoptata  urmareste sa asigure atat apariţia unor tratate si monografii ingineresti, cat si a unor lucrari practice de larg interes. Pana in prezent Editura AGIR a publicat peste 500 titluri si a redevenit principala editura din Romania care promoveaza spre tipar lucrari din domeniul ingineriei si stiinţelor tehnice. Editura AGIR publica de asemenea, si lucrarile ce apar sub egida Academiei de Stiinţe Tehnice din Romania ( ASTR ).

 

In prezent Editura AGIR asigură îngrijirea editorială a încă 6 publicaţii periodice ale unor institute naţionale de cercetare sau asociaţii profesionale: Revista TELECOMUNICATII; Revista TERMOTEHNICA.

La parterul sediului AGIR din B-dul Dacia nr.26 s-a deschis Libraria AGIR unde se gasesc atat carţile aparute la Editura AGIR cat si cele ale altor edituri.