PROCESUL DE UMIDIFICARE /DEZUMIDIFICARE DIN ANSAMBLUL INSTALAŢIEI BITERME DE SEPARARE IZOTROPICA H2O-H2S

  CUPRINS:
Cuvântul editorului
Motivație
1. Descrierea și reprezentarea comportării procesului de umidificare și dezumidificare în diagrama de temperaturi t - 0
1.1. Introducere
1.2. Ecuația curbei de operare
1.3. Conținutul de vapori în gaz
1.4. Metoda translației
Addenda 1.1
Addenda 1.2
Addenda 1.3
Bibliografie
2. Discuție asupra ansamblului umidificator / dezumidificator al unei instalații biterme de separare izortopică
2.1. Introducere
2.2. Comportarea ansamblului umidificator / dezumidificator
2.3. Analiză numerică
2.4. Posibilă metodă de optimizare economică a gradului de recuperare
2.5. Considerații termodinamice
Addenda 2.1
Addenda 2.2
Bibliografie
  PREZENTARE:
Procesul de umidificare /dezumidificare din ansamblul instalaţiei biterme de separare izotropică H2O-H2S.
  PREFATA:
Deși eseul este mai dificil de definit ca stil funcțional și, în mod obișnuit, îl considerăm ca aparținând genului beletristic sau filosofic, el poate să abordeze și un subiect din domeniul științelor tehnice și să-l trateze asemănător celor literare. Un eseu de acest gen ar consta in consemnarea unor idei, a conexiunilor dintre ele, a opiniei autorului - intr-un stil elevat, academic, cu referințe la cercetări și experiențe personale - eseistul încercând sa ofere o soluție, pe care o propune, nu o impune, dar pe care o susține cu adevăruri științifice. El ridica o problema, punându-se pe sine și pe alții la încercare. Eseul științific, similar altor tipuri de eseuri, apare astfel ca un gen editorial de frontiera, situat intre un articol si o monografie tematica, un text scris cu scopul de a prezenta și argumenta un punct de vedere al autorului asupra unui anumit subiect, identificând acele argumente care sunt mai puțin evidente, dar care sunt cele mai relevante.
Am căutat să menționez câteva aspecte care să justifice încercarea editurii noastre, stimulată și de sugestia domnului acad. Marius Peculea, de a iniția o nouă serie de volume, intitulată ESEURI ȘTIINȚIFICE, în care se încadrează și lucrarea Domniei Sale, prezentată în volumul de față.
Gândindu-ne că subiectul eseului ce-l publicăm este procesul de umidificare / dezumidificare din ansamblul instalației biterme de separare izotopică H2O-H2S, cercetat și verificat pe instalația pilotului industrial de separare și producere a apei grele (transpusă la instalația industrială de la Drobeta Turnu Severin) și că autorul lui, acad. Marius Peculea este „creatorul școlii de criogenie” din România, cred că alegerea lucrării este potrivită pentru deschiderea acestei serii de lucrări și pentru descifrarea „tainelor” tehnologiei românești de producere a apei grele de calitate nucleară (99,9 %) pentru centralele nuclearoelectrice de tip CANDU.
De altfel, domnul acad. Marius Peculea este nu numai un remarcabil om de știință, dar are și meritul dezvoltării cercetării aplicative nucleare în țara noastră și formării unor generații de cercetători fizicieni, chimiști, energeticieni. De sfaturile, observațiile și sugestiile Domniei sale beneficiez și eu de mai bine de 30 de ani în activitatea mea profesională, fapt pentru care îi sunt recunoscător.

Dr. ing. Ioan GANEA
Directorul Editurii AGIR
  CUVINTE CHEIE: