Personalități ale științei și tehnicii militare românești. Monografie. Vol. IV

  CUPRINS:
  PREZENTARE:
Coordonator - Prof.univ.dr.ing. Russu Marius-Alexandru

Colectivul redactarii volumului IV al monografiei :

- Prof. univ. dr. ing. Fuiorea Ion, pentru domeniul „Aviatie”

- Prof. univ. dr. ing. Jula Nicolae, pentru domeniile „Radioelectronica”, „Comunicatii” si „Informatica”

- Prof. univ. dr. ing. Russu Marius - Alexandru, pentru domeniile„Artilerie” si „Tancur”“

- Prof. univ. dr. ing. Samoilescu Gheorghe, pentru domeniul „Marina”

CUVANT INAINTE

Pentru ca un popor sa dainuie de-a lungul veacurilor, esential este ca el sa-si poata apara granitele, bogatiile si fiinta nationala. Un vechi dicton latin spunea, in cuvinte putine, chintesenta strategiei de aparare a unei natiuni: „Si vis pacem, para bellum” (daca vrei pace, pregateste-te de razboi) - Cursul de Strategie Militara al lui Publius Flavius Vegetius Renatus - sec. III d.H.

Nu trebuie sa fii mare strateg pentru a intelege caile prin care se poate apara cel mai bine o natiune: in primul rand, printr-o forta militara bine instruita, bine inzestrata, disciplinata si motivata. In al doilea rand, prin crearea si exploatarea judicioasa a unei industrii nationale de aparare, capabila sa realizeze cat mai multe dintre produsele de care armata are nevoie. In acelasi timp, industria nationala de aparare trebuie sa asigure si conservarea resursei de exploatare a tehnicii complexe. In al treilea rand, prin asigurarea infrastructurii necesara ducerii actiunilor de lupta pe teritoriul national: infrastructura rutiera, feroviara, maritima si aeriana pentru desfasurarea trupelor si asigurarea functionalitatii tehnicii, infrastructura de comunicatii etc.

Toate cele prezentate pot fi realizate numai de catre specialisti foarte bine pregatiti si de buna credinta, care sa sacrifice orice interes personal in beneficiul intaririi capacitatii de aparare a tarii si care sa onoreze, prin competenta si daruire, locurile de munca in care au fost numiti. Printre acestia se numara, in mod special, inginerii militari care, de-a lungul istoriei, si-au facut cu prisosinta datoria fata de patrie, aducandu-si contributia la inzestrarea armatei cu armament si tehnica de lupta moderne, la dezvoltarea industriei de aparare si la realizarea unui invatamant tehnico-militar performant.

Memoriei si omagierii acestor specialisti militari le este dedicata lucrarea „Personalitati ale stiintei si tehnicii militare romanesti”, pe care o continuam azi prin publicarea celui de-al patrulea volum. In urma cu cca. 7 ani am incurajat initiativa Societatii Inginerilor Militari din cadrul Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania de a elabora o astfel de monografie, asigurandu-i pe membrii colectivului de redactare de tot sprijinul necesar.

Apreciez ca ideile care au stat la baza acestei monografii au fost unele generoase, incercand sa faca publice eforturile personale si realizarile unor specialisti de exceptie din corpul inginerilor si tehnicienilor militari si, nu numai, care, in contextul secretizarii exagerate a problemelor militare, ar fi ramas necunoscuti sau apreciati doar intr-un cadru foarte restrans.

Am incurajat ideea de a se realiza lucrarea fara o cronologie anume si fara a se tine seama de armele si specializarile militare ale personalitatilor prezentate, integrand in cadrul aceluiasi volum atat specialisti de exceptie aflati in viata, cat si personalitati care au parasit deja aceasta lume.

Doresc sa subliniez faptul ca intentia mea si a colectivului de redactare a fost aceea de a-i include in monografie pe toti inginerii si specialistii militari care, prin activitatea lor de o viata, au demonstrat ca merita sa fie considerati personalitati ale stiintei si tehnicii militare romanesti.

Din evaluarile facute initial, ar urma sa fie redactate cca. 4-5 volume ale monografiei. Dar, datorita numarului mare de ofiteri care merita acest calificativ, s-ar putea sa fie nevoie de mai multe volume, astfel incat in lucrare sa-si gaseasca locul toti cei indrituiti.

Elaborarea de catre colectivul de redactare a unei astfel de lucrari necesita o munca asidua de cercetare si de strangere de informatii despre protagonisti, lucru nu intotdeauna facil. Unii dintre cei omagiati sunt decedati de multa vreme si strangerea de date despre acestia sau de fotografii este foarte anevoioasa. De aceea, in unele cazuri, monografia contine mai putine detalii sau fotografii. Important este ca cititorii sa cunoasca cat mai multe date despre acestia ca sa poata aprecia contributia lor la progresul stiintei si tehnicii militare sau civile de-a lungul istoriei Romaniei.

PRESEDINTELE AGIR
Prof. univ. EurIng dr. ing. dipl. DHC Mihai MIHAITA
  PREFATA:
Pentru inceput, doresc sa va reamintesc modul in care este definita personalitatea in diferite editii ale DEX-ului, in scopul intelegerii criteriilor care au stat la baza selectarii subiectilor acestei monografii. Astfel, in dictionarele explicative ale limbii romane, am identificat mai multe variante pentru termenul de „Personalitate” care in esenta o defineau ca:

- persoana care are insusiri deosebite intr-un anumit domeniu de activitate si care, identificandu-se cu aspiratiile maselor, contribuie la progresul societatii / Persoana care detine o functie importanta in viata politica, culturala sau stiintifica (DLRLC 1955-1957);

- om de seama important, persoana cu calitati si merite deosebite intr-un anumit domeniu de activitate: stiinta, tehnica, arta, viata sociala, politica s.a. (DEX-1986);

- persoana cu aptitudini deosebite si cu alese insusiri intelectuale si morale, care se realizeaza si se manifesta in mod practic prin reusite intr-un anumit domeniu de activitate (DEX-1998);

- persoana cu aptitudini si cu insusiri deosebite, cu autoritate si prestigiu, care aduce o contributie valoroasa in domeniul social-politic, cultural-stiintific etc. (DEX-2009).

Asadar, personalitatile care v-au fost prezentate in volumele anterioare ale monografiei, precum si cele care constituie subiecte ale prezentului volum, au fost alese cu responsabilitate dintre zeci de specialisti propusi si analizati de catre colectivul redactional. Acestea au satisfacut in totalitate criteriile de selectie prezentate in „Prefata” la volumul I al monografiei care, in sinteza, constituie suma a trei factori definitorii: nivel de pregatire si performanta profesionala, notorietate interna si internationala si, nu in ultimul rand, trasaturi caracteriale.

Precizez ca lucrarea in sine nu si-a propus si, de altfel, nici nu ar fi fost posibil, sa fie o ierarhizare sau clasificare a personalitatilor prezentate. Astfel, in egala masura, este personalitate a stiintei si tehnicii militare si subiectul X prezentat in volumul I, dar si subiectul Y prezentat in volumul IV. Fac aceasta mentiune deoarece, pentru unele personalitati prezentate in volumele ulterioare volumului I, unii cititori ar putea aprecia gresit ca acestia ar fi fost nedreptatiti.

In ceea ce priveste aparitia acestui volum, doresc sa aduc sincerele multumiri ale colectivului redactional urmatoarelor persoane care ne-au pus la dispozitie materiale documentare (bibliografie, documente, fotografii) si informatii privind unele personalitati prezentate, astfel:

- domnul col. ing. Nicolae Ciocoiu pentru materialele referitoare la gl. mr. ing. Mihail Buracu;

- domnul ing. Dorin Ciurusniuc pentru gl. mr. ing. Grigore Ciurusniuc;

- doamna prof. Veronica Dediu pentru c-dor. ing. cosmonaut Dumitru Dediu;

- doamna prof. Liliana Antonie pentru documentele si informatiile referitoare la col. dr. ing. Octavian Logofatu;

- doamna prof. Elisabeta Robu pentru col. dr. ing. Octvian Robu;

- domnul gl. lt. prof. univ. dr. ing. Florinel Papuc pentru: col. prof. univ. dr. ing. Constantin Manea, gl. ing. Niculae Spiroiu si col. prof. univ. dr. ing. Chiriac Vasiliu;

- domnul c-dor. prof. univ. dr. ing. Gheorghe Samoilescu pentru VAm. prof. univ. dr. ing. Ilie Stefan;

- domnul gl. bg. prof. univ. dr. ing. Doru Safta pentru gl. mr. Marin Stoicescu;

- domnul prof. univ. dr. ing. Amando Stefan pentru prof. univ. dr. ing. Sterie Stefan.

Totodata, cu mare tristete in suflet, mentionez ca, de la aparitia volumului III, mai multe personalitati prezentate in paginile prezentei monografii au trecut in nefiinta: col. dr. ing. Constantin Avadanei (vol II), gl. bg. prof. univ. dr. ing. Emil Cretu (vol. I), gl. bg. prof. univ. dr. ing. Ioan Filip (vol. II), gl. bg. ing. Dan Gabroveanu (vol. III), gl. bg. ing. Gheorghe Garlea (vol. III) si gl. bg. ing. Adrian Marinescu (vol. I).

Transmitem si pe aceasta cale sincere condoleante familiilor indurerate, iar fostilor nostri colegi decedati, urarea crestineasca „Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!”.

In acelasi timp, am fi deosebit de recunoscatori cititorilor daca ne-ar semnala numele si datele de contact ale altor specialisti, sau ale membrilor de familie ai acestora, care ar putea deveni subiecti ai volumelor viitoare ale monografiei.

Subliniem inca o data faptul ca lucrarea se adreseaza unui public larg, nu numai specialistilor, motiv pentru care am incercat sa includem in prezentarile facute cat mai multe informatii si din domenii cat mai largi ale vietii si activitatii personalitatilor respective.

Ce am reusit sa realizam, veti aprecia dumneavoastra, cititorii Volumului IV al monografiei.

Coordonatorul colectivului,
Presedintele SIM/AGIR
Prof. univ. dr. ing. D.H.C. Marius-Alexandru RUSSU
  CUVINTE CHEIE: