Elemente rare/critice din subsolul României

  CUPRINS:
1. Definirea elementelor rare/critice 9

2. Principalele elemente rare/critice in Romania 11
2.1. Prezentare generala 11
2.2. Cadmiu, galiu, indiu, taliu, germaniu, seleniu si telur 12
2.3. Staniu, bismut, cobalt si nichel 16
2.4. Zacaminte de minereuri neferoase (Zn, Pb, Cu) din Romania cu continuturi mari de elemente rare/ critice 18
2.4.1. Carpatii de N-V (Maramures) si Carpatii Orientali 18
2.4.2. Muntii Apuseni 28
2.4.3. Banat 34
2.4.4. Carpatii Meridionali 37
2.4.5. Dobrogea 38
2.5. Elemente rare/critice in concentrate 38
2.6. Elemente rare/ critice in iazurile de decantare 47
2.7. Comparatie intre continuturile elementelor rare din unele zacaminte din Romania si din alte tari 48

3. Alte elemente rare/ critice si materii prime critice in Romania 51
3.1. Lantanide (pamanturi rare) 51
3.2. Elemente radioactive 52
3.3. Molibden 53
3.4. Titan, zirconiu si vanadiu 54
3.5. Crom 55
3.6. Mangan 56
3.7. Magneziu 57
3.8. Grafit 57
3.9. Cuart 58
3.10. Litiu 59

4. Valorificarea elementelor rare/critice din minereuri 61

5. Program de cercetare pentru elemente rare/critice in Romania 63
5.1. Evaluarea potentialului elementelor rare/critice in Romania 64
5.2. Unitati economice si stiintifice care pot fi implicate in programul de cercetare 66

6. Extras din „Propunere de Regulament al Parlamentului European si al Consiliului” din data de 16 martie 2023 privind asigurarea aprovizionarii sigure si durabile cu materii prime critice 68

Bibliografie 72
  PREZENTARE:
In anul 2022, Ministerul Economiei a elaborat documentul „Strategia Romaniei pentru Resurse Minerale Neenergetice orizont 2035” prin care s-au actualizat informatiile asupra tuturor resurselor minerale ale subsolului Romaniei, necesare pentru elaborarea programelor de dezvoltare economica.

Lucrarea actuala vine in sprijinul acestui program prin prezentarea sintetizata a elementelor rare/critice existente in subsolul Romaniei.

O imagine de ansamblu asupra tuturor zacamintelor care contin elemente rare poate veni in sprijinul institutiilor statului, programelor de dezvoltare realizabile impreuna cu Uniunea Europeana si de asemenea, posibilelor proiecte de explorare si exploatare miniera.

Elementele rare/critice din Romania, tratate in aceasta lucrare se regasesc si in listele „Materii prime critice” si „Materii prime strategice” prezentate ca anexe la „Propunerea de regulament al Parlamentului European si al Consiliului” din data de 16 martie 2023. Din acest motiv, in lucrare am introdus notiunea de „element rar/critic”. In plus, in aceste documente ale U.E. se mai definesc si 16 elemente critice care se regasesc sub numele de „materii prime strategice”. Din aceste 16 materii prime strategice, in Romania se gasesc 12 elemente rare/critice plus cupru (Cu). Elementul cupru, considerat strategic de Uniunea Europeana nu a fost descris in aceasta lucrare pentru ca el nu este un element rar in Romania, el gasindu-se in foarte multe zacaminte din tara noastra si in cantitati mari. Este de mentionat ca in Romania se gasesc 81% din elemente considerate strategice de catre Uniunea Europeana.

Toate datele, inclusiv cele cantitative, care privesc elementele rare/critice din Romania sunt luate din lucrari de specialitate publicate. In masura in care am gasit date publicate am analizat prezenta elementelor critice pe trei nivele: in minereuri, in monominerale si in concentrate.

In aceasta lucrare se prezinta nu numai aspectele privitoare la explorare si exploatare, cat si cele legate de obtinerea concentratelor si a produselor rezultate din metalurgie.

Lucrarea se adreseaza geologilor, minierilor, specialistilor in obtinerea concentratelor miniere, a celor care desfasoara activitati metalurgice si a economistilor. Din acest motiv, in lucrare s-au utilizat la minimum posibil termeni geologici complecsi pentru a facilita intelegerea problemelor de catre un spectru larg de specialisti.

Multe multumiri Editurii AGIR, domnilor presedinte prof. as. dr.ing. DHC Mihai Mihaita, dr.ing.DHC Ioan Ganea si inginer diplomat Dan Bogdan pentru publicarea prezentei lucrari.

Autorul
  PREFATA:
  CUVINTE CHEIE: