Seria „PAGINI DIN ISTORIA DEZVOLTĂRII INDUSTRIEI ROMÂNIEI“. Volum explicativ

  CUPRINS:
CUPRINS

Capitolul 1. CAPITOL INTRODUCTIV 9

Capitolul 2. EXPLICATII PENTRU GENERATIILE DE AZI SI DE PESTE TIMP 16
2.1. De ce este necesara scrierea si publicarea unor volume referitoare la istoria dezvoltarii industriei Romaniei 17
2.2. Ce trebuie sa afle tinerele generatii 23
2.3. Prioritatile inginerilor si inventatorilor romani si ale industriei romanesti 30
2.4. Sursa dezvoltarii industriei 36
2.5. Romania - pasi spre grupul tarilor dezvoltate 37

Capitolul 3. INDUSTRIA ROMANEASCA SI UNELE DOMENII INDUSTRIALE CU SANSE DE DEZVOLTARE 38
3.1. De ce este posibila si necesara dezvoltarea industriala a Romaniei 38
3.2. Investitia in educatie, investitie in crestere economica 40
3.3. Finantarea dezvoltarii industriale 42
3.4. Despre distrugerea industriei si dezindustrializare 44
3.5. Importanta elitelor 48
3.6. Romania incotro, din punct de vedere industrial 49
3.7. Dezvoltarea industriei in Romania 51
3.8. Unele efecte previzibile ale industrializarii tarii 57
3.3. Concluzii 58
Bibliografie la Capitolul 3 60

Capitolul 4. DESPRE RELANSAREA INDUSTRIALA, AGRARA SI ECONOMICA A ROMANIEI 61
  PREZENTARE:
ARGUMENT

Paginile acestor carti sunt rodul unor cautari si amintiri ale unei generatii de ingineri din vremurile pe care le-au trait, scrise in viziune proprie.

Miza cartilor este sa prezinte, documentat, cat de important este sectorul industrial pentru Romania, sa puna in valoare experienta din domeniu, pentru a finaliza procesul de transformare inceput o data cu intrarea in Uniunea Europeana.

Sa punem pe planul doi deziluziile si sa lasam mai mult loc sperantelor bazate pe experienta si onestitate.

Sunt carti care trebuiau scrise. Sunt fundamentate stiintific, scrise cu emotie si au forta sa inspire acum cand avem libertatea de actiune. Schimbarea este posibila prin educatie de secol XXI, prin leadership autentic, si folosind experienta inaintasilor. Important este sa ne unim ca popor si sa jucam un rol pe masura potentialului nostru.

Recomand calduros aceste carti oamenilor politici, specialistilor din domeniu, profesorilor, studentilor si tuturor celor care se implica in modernizarea autentica a tarii.

Mihai Mihaita
Presedinte de onoare ASTR
  PREFATA:
DESPRE AUTOR

Valeriu V. Jinescu, Profesor universitar emerit la Departamentul Echipamente pentru Procese Industriale al Universitatii Politehnica din Bucuresti, s-a nascut la 10.10.1940, in comuna Ruseni, judetul Hotin. A absolvit Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Mecanica (1963), specialitatea Masini si aparate pentru industria chimica. Doctor inginer in 1972. Doctor Honoris Causa al: Universitatii Petrol-Gaze din Ploiesti (2019), Universitatii Tehnice a Moldovei din Chisinau (2018), Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati (2013), Universitatii „Politehnica” din Timisoara (2008) si al Universitatii din Bacau (2006). Seful catedrei Utilaj Tehnologic-Chimic (1975-1985) si al catedrei Echipamente de Proces (1992-2012). Conducator de doctorat din 1985. Din 2012 este profesor universitar emerit al Universitatii Politehnica din Bucuresti. I s-au acordat: premiul „Aurel Vlaicu” al Academiei Romane (1971); premiul Revistei de Chimie pentru lucrarea „Principiul Ireversibilitatii” (1999); premiul „Opera Omnia” al Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (2001), premiul Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania, pentru cartea „Principiile si legile Energonicii” (2004), premiul „Gheorghe Manea” al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (2019) pentru cartea „Energia, Energonica si Termodinamica”. A sustinut prelegeri ca profesor invitat la universitati din Franta, SUA si Suedia si conferinte plenare la congrese internationale.

A creat si introdus noi capitole in invatamantul universitar. A descoperit si formulat noi principii si legi ale naturii. Pe baza acestora a creat noul capitol al stiintei, Energonica si metoda Energonicii de calcul de rezistenta si de rigiditate.

A publicat peste 240 de lucrari stiintifice si 34 de volume. A initiat si coordoneaza, in calitate de editor, seria de volume „Pagini din istoria dezvoltarii industriei Romaniei” (Editura AGIR). A initiat si infiintat revista Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, Journal of Engineering Sciences and Innovation (JESI); este editorul sef al acestei reviste.

A coordonat, in Politehnica, realizarea unor proiecte de executie pe baza carora au fost fabricate in regim de prototip/serie masini si instalatii noi si a participat la analizarea avariilor si la reabilitarea unor echipamente din industriile chimica si petrochimica.

Membru in colegiile editoriale ale mai multor reviste, al Comisiei de Stiinte Ingineresti a Consiliului National pentru Cercetare Stiintifica in Invatamantul Superior (1997-2009), membru in consiliul National de Atestare a Diplomelor, Titlurilor si Certificatelor Universitare (2005-2010) s.a.

Este membru titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (din 2000), a fost Secretar stiintific al Sectiei Inginerie Chimica (2000-2003), Presedinte al Sectiei Inginerie Mecanica (2003-2013), Secretar General (2014-2022), iar din Noiembrie 2022 este Presedintele Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.
  CUVINTE CHEIE: