Nutritia and dietetica in practica clinica

  CUPRINS:
Prefata IX

1. Terminologie 1
Bibliografie 2

2. Stilul de viata sanatos (Diana Protasiewicz Oprea, Maria Mota) 3
2.1. Componentele stilului de viata sanatos 3
2.2. Bazele conceptuale ale alimentatiei sanatoase 8
2.3. Ghiduri alimentare 9
2.4. Nutritia omului sanatos 15
2.5. Exercitiul fizic 36
2.6. Nutritia optima in situatii speciale (femeia gravida, perioada de lactatie, varstnici, copii, sportivi) 37
2.7. Implementarea interventiei nutritionale. Educatia nutritionala 55
Bibliografie 56

3. Balanta nutritionala (Adina Mitrea, Simona Georgiana Popa) 61
3.1. Evaluarea echilibrului energetic (aport, consum) 61
3.2 Stabilirea statusului nutritional si a riscului nutritional 66
Bibliografie 70

4. Etapele elaborarii regimului alimentar (Adina Mitrea, Maria Mota) 74
4.1. Stabilirea obiectivelor 74
4.2. Strategia dietetica individualizata 74
4.3. Calculul greutatii ideale 75
4.4. Estimarea necesarului caloric 76
4.5. Impartirea necesarului caloric pe principii nutritive 77
4.6. Grupele de alimente 79
4.7. Alcatuirea meniului 80
4.8. Notiuni de gastrotehnie 80
Bibliografie 82

5. Comportamentul alimentar si „pattern-uri” nutritionale (Adina Mitrea, Simona Georgiana Popa) 85
5.1. Dietele vegetariene si vegane 85
5.2. Dietele „la moda”: dietele hipoglucidice, hipolipidice 89
5.3. Dieta mediteraneana 90
5.4. Dieta DASH 92
5.5. Restrictia calorica 93
5.6. Tulburari de comportament alimentar 95
Bibliografie 99

6. Sfaturi practice de nutritie. Cum sa facem alegeri sanatoase (Adina Mitrea, Maria Mota) 107
6.1. Alimentatia functionala 107
6.2. Fibrele alimentare 114
6.3. Dieta hiposodata 115
6.4. Alimente modificate genetic in relatie cu starea de sanatate 117
6.5. Aditivii si contaminantii alimentari in relatie cu starea de sanatate 119
6.6. Influentele diferitelor modalitati de conservare si a tratamentului tehnologic al alimentelor asupra sanatatii umane 122
6.7. Suplimente nutritive 124
6.8. Fructoza, sucroza si indulcitorii calorici 125
6.9. Indexul glicemic si incarcarea glicemica 127
6.10. Citirea etichetelor produselor alimentare 128
6.11. Alimentatia si cancerul 129
Bibliografie 132

7. Caracteristici dietetice in boli metabolice, cardiovasculare, renale si digestive (Diana Protasiewicz Oprea, Eugen Mota) 139
7.1. Dietoterapia in diabetul zaharat si in hipoglicemia de origine diabetica 139
7.2. Dietoterapia in obezitate si denutritie 149
7.3. Dietoterapia in dislipidemii 159
7.4. Dietoterapia in hiperuricemie 162
7.5. Dietoterapia in afectiunile cardio-vasculare 164
7.6. Dietoterapia in afectiunile renale 168
7.7. Dietoterapia in afectiunile tubului digestiv 172
7.8. Dietoterapia in afectiunile hepato-biliare si pancreatice exocrine 182
Bibliografie 186

8. Alergii si intolerante alimentare (Adina Mitrea, Simona Georgiana Popa) 192
8.1. Alergiile alimentare 192
8.2. Intolerantele alimentare 194
8.3. Metode de preventie a alergiilor si intolerantelor alimentare 198
Bibliografie 198

9. Nutritia enterala si parenterala (Diana Protasiewicz Oprea, Maria Mota) 202
9.1. Nutritia enterala 203
9.2. Nutritia parenterala 207
Bibliografie 210

10. Regimuri alimentare - modele de calcul (Adina Mitrea, Diana Protasiewicz Oprea) 213

Anexe (Maria Mota, Dania Protasiewicz Oprea) 236
Anexa 1. Continutul in macronutrienti al alimentelor 236
Anexa 2. Continutul in colesterol al alimentelor 243
Anexa 3. Continutul hidric si in saruri minerale al alimentelor 246
Anexa 4. Continutul in fibre alimentare al alimentelor 255
Bibliografie 259
  PREZENTARE:
AUTORI:

- Adina Mitrea, medic specialist Diabet Nutritie si Boli metabolice, doctor in stiinte medicale, Centrul Clinic de Diabet Nutritie si Boli metabolice, Craiova.

- Maria Mota, profesor Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova, doctor in stiinte medicale, medic primar Diabet Nutritie Boli metabolice si Medicina interna, Centrul Clinic de Diabet Nutritie si Boli metabolice, Craiova.

- Eugen Mota, profesor Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova, doctor in stiinte medicale, medic primar Nefrologie si Medicina interna, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, Craiova.

- Diana Oprea Protasiewicz, medic specialist Diabet Nutritie si Boli metabolice, Centrul Clinic de Diabet Nutritie si Boli metabolice, Craiova.

- Simona Georgiana Popa, asistent universitar, Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova, doctor in stiinte medicale, medic primar Diabet Nutritie Boli metabolice, Centrul Clinic de Diabet Nutritie si Boli metabolice, Craiova.
  PREFATA:
A scrie o carte de nutritie si de dietetica este o mare provocare in zilele noastre. Este ea oare necesara Veti decide dumneavoastra! Alimentatia este numai unul dintre elementele stilului de viata, care ne ajuta, intr-un context general, sa ne mentinem sanatatea sau sa crestem calitatea si durata vietii atunci cand a aparut o anumita patologie.

Bolile metabolice populationale au ca principala cauza alimentatia nesanatoasa; supraponderea si obezitatea sunt prezente la aproximativ 65% din populatia adulta a Romaniei, asa cum reiese din studiul epidemiologic PREDATORR (2013-2014); aceasta perturbare creste dramatic prevalenta diabetului, dislipidemiei, hiperuricemiei, HTA, bolilor cardio-vasculare, cancerului etc.

Mas media difuzeaza/publica o serie de recomandari nutritionale ce apartin unor „nutritionisti autodeclarati”, de cele mai multe ori, iar populatia se bucura la fiecare noua aparitie a unui alt tip de regim alimentar-dieta, care rezolva uneori, temporar anumite dorinte. Nutritia insa este o specialitate, interventiile la acest nivel trebuiesc facute in contextual unei bune pregatiri profesionale, tinand seama permanent de schimbarile ce apar, ca rezultat al cercetarii stiintifice.

Fiecare pacient necesita o dieta centrata pe tipul lui de patologie, individualizata, de aceea Societatea Romana de Diabet Nutritie si Boli metabolice sustine introducerea unui curs de Nutritie si Dietetica in cadrul disciplinelor obligatorii sau optionale pentru pregatirea studentilor medicinisti, care in acelasi timp vor putea folosi notiunile dobandite si in prevenirea bolilor metabolice.

Intr-o societate in care actualmente se pune tot mai mult accentul pe gestionarea cat mai productiva a timpului, in paralel cu un accelerat progres tehnologic, alimentatia moderna axata pe produse prelucrate industrial, semipreparate, cu un adaos deloc de neglijat de aditivi alimentari (conservanti, coloranti, edulcoranti etc.), a castigat teren in detrimentul alimentatiei cu o reala valoare nutritiva, necesara unei bune dezvoltari a organismului.

Stilul de viata nesanatos, acest concept tot mai utilizat in zilele noastre, tinde sa devina un lait-motiv, el incluzand pe langa alimentatia nesanatoasa si stresul, sedentarismul, consumul exagerat de tutun si alcool, somnul insuficient/excesiv. Consecintele sunt alarmante: o scadere a calitatii vietii, o crestere exponentiala a bolilor metabolice, cardiovasculare si a mortalitatii.

Cartea de fata vizeaza asadar o actualizare, intr-o maniera facila, a notiunilor legate de alimentatia omului sanatos si bolnav, adresandu-se studentilor medicinisti, medicilor rezidenti in diabet, nutritie si boli metabolice si nu numai, ca punct de plecare pentru fixarea unor cunostinte de baza privind alimentatia, atat a omului sanatos, cat si a omului cu diferite patologii.

Profesor dr. Maria Mota
Medic primar Diabet, Nutritie, Boli metabolice si Medicina interna
  CUVINTE CHEIE: