TERMINOLOGIE - TERMINOGRAFIE - TERMINOTICĂ

PREZENTARE

AGIR a manifestat o constanta preocupare pentru folosirea unei terminologii tehnico-stiintifice corecte in limba româna, publicand in paginile Buletinelor AGIR opinii ale specialistilor de marca referitoare la termenii recomandaţi pentru literatura de specialitate. O activitate deosebita a Editurii AGIR a constituit – o inceperea  publicarii LEXICONULUI TEHNIC ROMAN, vol.I (1949) si vol.II(1950), coordonat de acad.Remus RADULET.  Urmatoarele volume ( III – VII) si o noua  editie cu 19 volume, avand acelasi coordonator, au aparut in perioada 1951 – 1955 si respectiv 1957 – 1966 tot sub egida Asociatiei nationale a inginerilor , dar  cu denumirile din vremea respectiva – A.S.I.T. si apoi C.N.I.T. Actiunea de editare a acestei opere fundamentale pentru ingineria romaneasca s-a incheiat in 1966.Activitatea de publicare a dictionarelor explicative sub ingrijirea Editurii AGIR a fost reluata in 1999.

 

In prezent o activitate importanta a Editurii AGIR constă în studii, cercetări şi editare de lucrări privind terminologia pentru ştiinţă şi tehnologie în limba română recomandată de Academia de ştiinţe Tehnice (ASTR) şi Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR) pentru a fi folosită în literatura şi publicaţiile de specialitate, precum şi în instrucţiuni, norme şi prescripţii tehnice, acte şi documente oficiale, legislaţie ş.a.

TERMINOLOGIE - ansamblul de termeni care reprezintă un sistem de noţiuni  al unui domeniu particular sau totalitatea termenilor de specialitate folosiţi intr-o disciplină sau intr-o ramură de activitate.

TERMINOGRAFIE - disciplina care se ocupă cu trecerea pe suport grafic a terminologiei, respectiv înregistrarea, procesarea şi prezentarea datelor terminologice.

TERMINOTICA - activitate care se ocupă de aplicaţiile informaticii în lucrările terminologice.

 

Termenii recomandaţi pe acest site şi în dicţionarele editate de AGIR sunt acreditaţi de Comisia de terminologie a ASTR şi AGIR şi se bazează pe o consultare şi analiză prealabilă cu specialişti de marcă din domeniul respectiv.

Aşteptăm sugestii şi observaţii şi din partea cititorilor (v. Termeni recomandaţi de Comisia de terminologie si Termeni propuşi pentru dezbatere)