TRATAT DE STIINTA SI INGINERIE OENOLOGICA

  CUPRINS:
Cartea cuprinde 12 capitole, dupa cum urmeaza:

1. Aspecte privind situatia actuala si evolutia practicilor si produselor oenologice;
2. Reglementari europene si recomandari internationale asupra utilizarii practicilor si produselor oenologice;
3. Criterii de clasificare si evaluare a practicilor si produselor oenologice;
4. Preparate enzimatice;
5. Drojdii selectionate;
6. Bacterii malolactice selectionate;
7. Activatori ai fermentatiilor alcoolice si malolactice;
8. Taninuri utilizate in vinificatie;
9. Oxigenul si rolul sau in elaborarea vinurilor;
10. Adjuvanti oenologici de origine levuriana;
11. Produse naturale din lemn, alternativa la maturarea vinurilor in baricuri;
12. Folosirea gazelor inerte in vinificatie.
  PREZENTARE:
In lucrare sunt analizate toate categoriile de produse pentru vinificatie admise de reglementarile internationale.
  PREFATA:
In ultimii ani asistm la o dezvoltare fara precedent a gamei de produse destinate elaborarii si maturarii vinurilor; alegerea acestor produse pune la grea incercare priceperea si competenta profesionala a producatorilor de vinuri a caror mentalitate este supusa unui fenomen progresiv de polarizare. In acest context, numarul producatorilor cu mentalitate conservatoare (bazata pe o calitate impecabila a recoltei ce considera ca bobul de strugure detine toti constituentii necesari proceselor fermentative in vederea obtinerii unor vinuri de calitate superioara) este in continua scadere, in timp ce numarul adeptilor unor tehnologii de vinificatie interventioniste (ce consider ca este necesara de multe ori corectia calitatii strugurilor materie prima si a proceselor fermentative in vederea obtinerii unor vinuri cu o calitate constanta de la un an de recolta la altul) este in continua crestere. Rezultatele obtinute in productia vinicola au demonstrat ca nici excesul si nici conservatorismul fata de interventiile tehnologice cu produse oenologice nu reprezinta solutii viabile pentru majoritatea producatorilor de vinuri cu un profil senzorial usor de identificat din ce in ce mai fructuoase si mai expresive din punct de vedere al insusirilor lor olfacto - gustative.
[...] Aceasta carte reprezinta rodul a 10 ani de activitate in domeniul cunoasterii, analizarii, testarii si evaluarii tuturor categoriilor de produse si auxiliari oenologici utilizati in productia vinicola. Cartea se remarca printr-o multitudine de tabele si diagrame apartinand unor reputati cercetatori prieteni ai autorului, alaturi de cateva contributii personale si mai ales in colaborare cu alti autori si coautori romani si straini, tocmai pentru a-i incuraja pe tinerii specialisti oenologi, dintre care unii se afla deja in postura de doctoranzi, in activitatea lor profesionala.
[...] Acest volum ar putea fi util studentilor de la facultatile cu profil horticol, biotehnologic, de Stiinta si inginerie alimentara, tuturor specialistilor din productia vinicola, cadrelor didactice din invatamantul liceal, universitar si postuniversitar, cercetatorilor din sectorul oenologic si biotehnologic, doctoranzilor, doctorilor in stiinte agronomice, biologice, alimentare si oenologice, si a persoanelor implicate in studii si cercetari postdoctorale.
  CUVINTE CHEIE: