Interfata intre stiinta si tehnologie

  CUPRINS:
- Prefata
- Marturisire
- Cercetarea Stiintifica
- Cercetarea de interfata
- Eficienta cercetarii
- Cercetatorul
- Directorul
- Schimbare si transfer
- In loc de inchiriere
Bibliografie
  PREZENTARE:
Lucrarea nu are caracter de generalitate, totusi este adaptabila multor situatii, deoarece principalul element discutat este omul si relatia lui cu o organizatie de cercetare, fie ca el este independent, un component al unei echipe, sau un conducator.
Astept din partea cititorilor observatii critice si sunt obligat sa adopt formula: orice asemanare cu persoanele existente este strict intamplatoarea.

Acad. Marius Peculea
  PREFATA:
Retiparirea dupa 15 ani a lucrarii Interfata intre Stiinta si Tehnologie nu poate decat sa bucure pe autor, care tine sa multumeasca Editurii AGIR pentru aceasta initiativa.
Lucrarea reprezentand o experienta personala am considerat sa se pastreze integral textul original. Astfel lucrarea isi pastreaza rolul de bibliografie, la care se recomanda, pentru o mai buna intelegere a continutului, a se tine cont de Solon, acel grec care a dat legile Atenei si care afirma ca atunci cand vrei sa judeci un om sau desfasurarea unor evenimente, trebuie sa tii cont de doua lucruri: de geografie si de istorie, respectiv de locul si timpul in care s-au petrecut evenimentele.
Rolul interfetei este de a gasi, bazat pe cunostinte stiintifice, solutiile cele mai bune pentru a dezvolta o tehnologie, asigurand know-how-ul pentru elaborarea de noi materiale si constructia de echipamente specifice. Interfata concentreaza intreaga capabilitate stiintifica si tehnica disponibila in societate, iar valorificarea ei in industrie se realizeaza prin conlucrarea cercetarii cu proiectarea, cand doua profesiuni diferite au o responsabilitate comuna.
O calitate reprezentativa pentru interfata este originalitatea, care trezeste in primul rand interesul celor care doresc sa promoveze noul si sa intre in lupta pentru concurenta. Gandirea originala din interfata se datoreaza in principal nivelului de cultura a societatii, care la randul ei se dezvolta prin tot ceea ce se creaza nou. Se poate considera ca interfata vine si ca o completare a ceea ce sustinea Leonardo da Vinci ca Marturisire in editia I-a, isi pastreza autenticitatea.

Acad. Marius Peculea
  CUVINTE CHEIE: