REVISTA: TELECOMUNICATII nr. 2/2016, ANUL LVIII

  CUPRINS:
O Analiză a Estimatorului Canalului OFDM
Dr. ing. Dorina Dragomir, Drd. ing. Cristina - Gabriela Gheorghe

Securitatea în aplicaţii de Internet-of-Things
Sorin Soviany, Sorin Puşcoci

EFICIENȚA ENERGETICĂ PENTRU COMUNICAȚII MOBILE 5G
Drd. ing. Cristina - Gabriela Gheorghe, Dr. ing. Dorina Dragomir

Cercetări experimentale pentru dezvoltarea unui sistem de transfer a imaginilor V2V
Silviu Ioniţă
  PREZENTARE:
În anul 2007 Revista de Tele­comunicaţii a aniversat 50 de ani (fără întrerupere) de la prima apariţie. Primul numar al revistei a apărut în aprilie 1957, având ca redactor responsabil pe prof. Ion Cartianu. În decursul timpului, numele revistei s-a modificat de mai multe ori:
între anii 1958 şi 1970, Telecomunicaţii;
între anii 1971 şi 1973, Poştă şi telecomunicaţii;
între anii 1974 şi 1989, Revista transporturilor şi tele­comu­ni­caţiilor;
din 1990 şi până în prezent, Telecomunicaţii.
În paginile revistei au fost prezente lucrări privind noile re­alizări şi tendinte de dezvoltare în domeniu:
extinderea reţelei de telecomunicaţii nationale prin realizarea unei infrastructuri modernizate, cu legături prin fibre optice, prin radiorelee, prin comunicatii satelitare;
automatizarea centrelor de comutaţie prin utilizarea electronicii şi a tehnicilor digitale în comutatie şi în managementul reţelei;
sporirea capacităţii de comutaţie prin mărirea numărului de căi de telecomunicaţii folosind tehnicile de multiplexare în frecvenţă, multiplexare în timp şi, mai recent, sistemele SDH;
dezvoltarea şi diversificarea serviciilor oferite de reţeaua de telecomunicaţii prin conlucrarea cu reţeaua internet şi cu reţelele de calculatoare;
dezvoltarea comunicaţiilor mobile prin parcurgerea rapidă a etapelor oferite de generaţiile 2 şi 3 de sisteme mobile care contribuie la asigurarea serviciilor utilizate în societatea contemporană de institutiile administrative, financiare, de educaţie şi cultură.
La toate acestea, specialiştii din telecomunicaţii au contribuit prin activitatea lor tehnică, de cercetare şi de adaptare a noilor tehnologii la condiţiile existente. Revista Telecomunicaţii a reflectat în paginile sale rezultatele obţinute şi aplicaţiile acestora, în scopul informării şi popularizării lor, oferind şi o sursă de documentare în domeniu.
În prezent, apariţia revistei este asigurată prin grija Institutului Naţional de Studii şi Cercetări pentru Comunicaţii şi a Universităţii „Politehnica” din Bucureşti, fiind publicată sub egida Ministerului Educaţiei şi Cercetării - Autoritatea Natională pentru Cercetare Ştiinţifică şi a Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, prin grija Editurii AGIR.
Diseminarea revistei se realizează prin transmiterea acesteia, în mod gratuit, în unităţi de învăţămant superior, institute de profil, instituţii care au activitate în domeniul telecomunicaţiilor. Revista este difuzată, de asemenea, în străinătate, în Franţa, Germania, Republica Moldova.Revista Telecomunicaţii a reflectat fidel uriaşa dezvoltare a domeniului, progresele, strategia dezvoltarii şi realizările telecomunicaţiilor în România.
Activităţile de colaborare şi cooperare cu străinătatea au fost amplu reflectate în paginile revistei prin contribuţii de înaltă ţinută ştiinţifică şi tehnică, din partea administratiei, a cercetării şi, nu în ultimul rând, a învăţământului superior. Începând din anul 1993 revista a reunit articole de autori români şi străini, rezultate din activităţile de colaborare.
  PREFATA:
  CUVINTE CHEIE: