POEZIE ȘI INGINERIE

  CUPRINS:
Poezie si inginerie19
Testament literar20
Simfonia iubirii21
Prima iubire23
Eram pe malul marii... 24
Te-ntreb pe tine... 25
i-aduci aminte toamna noastra26
Ce trista noapte27
Cu bratele intinse28
Brancusi-Dava30
Memento Dacia Felix31
La Tropaeum Traiani36
Sonet din spital39
Sonet de la mare40
Sonet de iarna41
Sonetul unui ghiocel42
Sonetul avionului43
Primul zbor44
Din vis ... 49
Reflectii50
Sensul valorilor51
In memoriam52
O vizita nocturna53
Ruga catre copii55
Regretabila povara56
Adio, IPCUP!58
Viata ... clipa de vesnicie60
Redescoperire61
Poezie cu chelie62
Legenda Mesterului Bonea63
Poem de lehamite68
Sonet ... la cincisprezece ani70
Sfintii nostri71
Corabia-n deriva72
Ruga la Stefan al Moldovei74
Eu nu va mai aud prea bine75
Doctoriada 76
Regasire celesta77
Colind de Craciun79
Doctoriada la final80
Pledoarie pentru Constanta81
Reorientare82
Mama mea cu ochi albastri83
Sunt un sclav marunt pe Terra84
Vaporul de la Costinesti85
Cantecul baietilor de la Satu Mare87
Podul lui Apolodor88
La-nceput a fost cuvantul90
Metamorfoza la cincizeci si cinci de ani91
Poezie cu chelie93
Metamorfoza feminina94
Metamorfoza masculina95
De-ale cercetarii96
La multi ani iubito98
Alma Mater din Ploiesti100
Legenda Sebesului Modern102
Avertisment pentru barbati105
Concediu la Babele106
Prietenilor mei din Cugir108
Ideile mele109
Nu te mira iubito110
Tu, gazda de Revelion111
Mamaia noastra112
Epoca de metal114
Poezia promovarii116
Ingineria poeziei119
Poezia ingineriei122
Mamaia126
Dosar de pensionare128
Pseudo-discurs de receptie130
La pensiunea Davidescu133
Testamentul cercetatorului pensionat135
Starea natiunii - La 65 de ani136
Testament spiritual139
Pseudo-discurs de receptie141
  PREZENTARE:
Autoepigrama
Va previn, vreau sa se stie,
Si ce va spun eu nu regret,
Sunt inginer in ... poezie,
In inginerie, sunt ... poet!
Corneliu Cristescu
CUVANTUL AUTORULUI:
Poezie si inginerie ... Iata un tandem de cuvinte care va surprinde pe multi dintre colegii de breasla, dar nu numai pe acestia.
Intreaga mea viata activa s-a desfasurat in acest triedru vital pentru mine, avand doua coordonate in plan: familia si ingineria, iar dimensiunea spatiala, a treia coordonata, a fost poezia. O viata de om, asa cum a fost, parafrazandu-l pe Nicolae Iorga, s-a desfasurat in acest triedru, nu ma sfiesc sa spun, un adevarat triedru al fericirii. Pentru ca in acest spatiu, a evoluat fiinta mea si unde am cunoscut bucuria pe care ti-o da actul de creatie umana, tehnica, stiintifica si, de ce nu, ...artistica. Un alt triedru al fericirii, pe care l-am inventat in vremea studentiei, avea in cele trei coordonate: creatia, recreatia (pauze etc.) si ... procreatia. O prima gluma ...
Pasiunea pentru poezie, alaturi de cea pentru tehnica, mi-au insotit mereu pasii, fie ca eram in familie, la serviciu sau in deplasari. Pentru mine, poezia a fost o evadare in decor, din zona mai rece si mai sobra, dar, mai cu seama, severa si pragmatica, a ingineriei. Si pentru ca poezia a fost exersata mai rar decat ingineria, ea, poezia, nu poarta amprenta unui profesionist in materie.
Am scris, doar, atunci cand am simtit ca am ceva de spus, cand am avut inspiratie si cand gandurile m-au condus sa fac acest lucru. Au fost si perioade mai gene-roase, dar si altele mai sarace, cand nu am scris mai nimic, mai ales acelea in care ingineria ma solicita mai mult.
Am fost si sunt doar un amator de poezie, fie in a citi, fie in a scrie si, de aceea, nu am nici cea mai mica pretentie de a face cariera in ... literatura romana.
In general, am dorit, doar, sa bucur inimile celor apropiati, sa glumesc, sa starnesc zambete, in diferite ocazii, uneori sa exersez mintile lor, sau sa ofer o anumita semnificatie reuniunilor familiale, prietenesti sau colegiale.
Desigur, au fost si momente de ... reflectie exterioara asupra conditiei umane, in general, sau de introspectie, cand sentimentele si simtamintele specifice, mai ales, varstei tinere, imi dadeau navala si ma puneau pe ganduri, cautand „sa inteleg al vietii sens”, cum spuneam undeva.
Au fost oameni apropiati care m-au incurajat sa public poeziile facute de-a lungul anilor, dar au fost alte vremuri ... Principalul motiv pentru care nu am publicat pana acum a fost faptul ca nu am indraznit, fiind tot timpul frustrat de faptul ca nu provin din ... lumea literara.
Primele incurajari de a prezenta public anumite poezii le-am primit din partea domnului prof. Mircea BEJAN, in cadrul conferintelor anuale de la SEBES, dedicate lui Dorin PAVEL - „Parintele hidroenerge¬ticii romanesti“, unele, chiar de pe scarile casei memoriale Lucian BLAGA.
La unele dintre aceste conferinte, a participat si domnul prof. Mihai MIHAITA, presedintele AGIR, care, cunoscandu-mi pasiunea pentru poezie, m-a indemnat insistent sa ma inscriu in cercurile nou create: Cercul Scriitorilor Ingineri Literar Ing, condus de domnul prof. Nicolae VASILE si Cercul Inginerilor Epigramisti, condus de domnul ing. Viorel MARTIN.
Aici am intalnit un climat creator, plin de respect si apreciere si am prins curajul de a prezenta unele poezii si chiar sa le public in suplimentul literar Literar Ing al publicatiei UNIVERS INGINERESC, publicatia de suflet a inginerilor, dar si in alte reviste cunoscute.
De altfel, in cadrul AGIR, este o traditie mai veche in sustinere si stimularea exprimarii talentelor inginerilor. Este cunoscuta Orchestra Inginerilor „Petre Ghenghea”, care are o activitate desfasurata pe durata a 60 de ani, la inceput chiar sub bagheta violoncelistului inginer Petru Ghenghea, iar acum, sub conducerea inginerului Andrei Iliescu, care continua traditia repertoriala.
In demersurile mele literare, am fost sustinut de familie, in special de sotia mea, Constanta, care a asigurat redactarea si corectura textelor.
In acest volum, care, probabil, va fi si singurul, am adunat unele poezii pe care eu le consider bunicele, dar si altele, ocazionale, care intregesc imaginea unui om pasionat de inginerie, dar si de poezie. Cu unele exceptii, care tin doar de conceptia de redactare a acestei carti, poeziile selectate sunt prezentate, in general, in ordine cronologica. Aceasta, datorita diversitatii tematice, dar, pentru a ne amuza putin, si pentru a ilustra, in timp, evolutia mea, sa zicem, ... artistica!
Poate ca era, totusi, mai bine sa le grupez dupa anumite criterii. Poate.
Poate la urmatoarea ... editie. O alta gluma buna ...
Pana atunci, sa auzim numai de bine, cum spunea cineva, candva, undeva ...
Deocamdata, ofer cititorilor o antologie a versurilor nepublicate, unele, timp de aproape o jumatate de secol.
Autorul
10 august 2016
  PREFATA:
DESPRE AUTOR:
Dr. ing. Corneliu CRISTESCU a absolvit Facultatea de Masini si Utilaj Petrolier din Universitatea „Petrol si Gaze“ din Ploiesti, in anul 1972, si a lucrat 44 de ani in cercetare-proiectare, in 3 insti¬tute de cercetari (IPCUP, ICSITPSCM si INOE 2000-IHP) si intr-o companie privata (CEROB SRL). A publicat peste 250 de articole tehnico-stiintifice in tara si in strainatate, 5 carti tehnice si a obtinut 9 brevete de inventie si 12 certificate de inovator. Alte 10 cererii de inventie sunt depuse la OSIM.
In anul 1998 devine doctor inginer la Universitatea Politehnica din Bucuresti, iar in anul 2000 a avut o speci¬a¬lizare in Structuri inteligente (Smart Structures) de roboti si manipulatoare la CISM - Centrul International de Stiinte Mecanice din orasul Udine din Italia. Acum, lucreaza ca Cercetator Stiintific Principal gradul I, in cadrul Institutului de Cercetari pentru Hidraulica si Pneumatica, INOE 2000-IHP din Bucuresti.
Este pasionat de istorie si literatura, in mod special de poezie. Scrie poezii inca din anii de liceu, dar nu a publicat pana de curand. In ultimii trei ani, a activat in cadrul Cercului Scriitorilor Ingineri din Asociatia Generala a Inginerilor din Romania - AGIR, si a publicat, trimestrial, in suplimentul literar Literar Ing al publicatiei bilunare a AGIR, intitulata Univers Ingineresc. A mai publicat poezii in revistele: Bogdania (publi¬catie a Asociatiei Cultural-Umanitara din Focsani), Amprentele Sufletului (revista de cultura, arta si literatura), Gandul Anonimului (publicatia Cenaclului Anonimul), Ion - Foaie de familie literara romaneasca (Proprietar: Florin Grigoriu) si in Cronica Timpului (revista Uniunii Ziaristilor din Romania). A publicat unele articole in revista lunara Sud (editata de Asociatia pentru Cultura si Traditie Istorica Bolintineanu), precum si unele recenzii in revistele Revista Romana de Versuri si Proza (revista Societatii Scriitorilor Romani) si Bogdania.
Am scris in viata poezie
Si in stiinta-am scris ceva,
Mi-au dat imensa bucurie;
Scrisul a fost placerea mea!
Versuri am scris, precum se stie,
Asa-ncercat-am a grai,
Eu am gasit in poezie
Chiar bucuria de-a trai!
In clipele frumoase, mizat-am pe lectura,
Citit-am poezie si-am scris cate ceva,
Inginerie multa, si-n rest literatura,
Si-am scris, mai totdeauna, ce sufletul simtea.
Iar daca inimile voastre s-au bucurat cumva,
Va las, in dar, pe veci, inima mea!
- - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - -
Am scris toti anii-acestia, se stie, poezie,
O parte a vietii mele este cuprinsa-n ea,
Dar, uneori, m-am ocupat mai mult de inginerie,
Pe care am iubit-o. Mereu o concura...
Iar daca aceasta carte va va placea cumva,
Va las, ca dar-de-suflet, CARTEA MEA!
  CUVINTE CHEIE: