DOCTOR HONORIS CAUSA - OCTAVIAN BOLOGA

  CUPRINS:
  PREZENTARE:
MOTTO: Oricand iti mai ramane destula putere sa duci la bun sfarsit ceea ce faci din convingere.

J.W. Goethe

La inceputul lunii iunie a anului 2015, la Universitatea Dunarea de Jos din Galati au avut loc importante manifestari stiintifice menite sa marcheze nivelul la care aceasta se regaseste in arealul universitatilor romanesti.

In centrul atentiei s-a aflat cea de a treia conferinta a scolilor doctorale din universitatea galateana, conferinta la care a participat un numar sporit de participanti din tara, dar si din strainatate.

In aceeasi perioada a fost distins cu titlul onorific de Doctor Honoris Causa un colaborator vechi al Universitatii Dunarea de Jos din Galati, profesorul doctor inginer Octavian Bologa de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Acesta a participat de-a lungul a multor ani la titularizarea de cadre didactice pe posturi din structura Universitatii Dunarea de Jos din Galati, in comisii de analiza si sustinere a unor teze de doctorat elaborate de colegii sai galateni, a colaborat pentru stabilirea curriculumului la discipline din domeniul prelucrarilor mecanice si a conciliat universitatea galateana in evaluarea unor programe de studiu sau centre de cercetare.

Profesorul universitar Octavian Bologa este autorul a 14 volume de monografii si manuale universitare, a peste 250 de lucrari sustinute la conferinte si publicate apoi in domeniul ingineriei industriale, caruia i-a dedicat intreaga sa activitate profesionala. De asemenea, a creat si introdus capitole noi de cunostinte in invatamantul universitar, cum sunt: ambutisarea asistata de vibratii, deformarea incrementala a semifabricatelor plane, prelucrarile prin deformarea volumica radial-rotativa, presarea si injectarea materialelor plastice, tehnologiile de prelucrare tipizate si istoria tehnicii.

Toate acestea au facut ca, acordand inaltul titlul onorific de Doctor Honoris Causa domnului profesor Octavian Bologa de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Dunarea de Jos din Galati sa marcheze colaborarea constanta intre cele doua universitati, onorand o personalitate care, prin opera stiintifica si cariera didactica de inalta valoare, este un reprezentant recunoscut al stiintei nationale si internationale.

In cele ce urmeaza sunt prezentate: Laudatio elaborat de conducerea Universitatii Dunarea de Jos din Galati cu ocazia decernarii titlului onorific de Doctor Honoris Causa al Universitatii Dunarea de Jos din Galati domnului profesor Octavian Bologa de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, precum si cuvantul de raspuns al celui omagiat.
  PREFATA:
  CUVINTE CHEIE: