Schimbul izotopic H2O - H2 in laboratoarele din Romania

  CUPRINS:
CUPRINS:

Prefata 7
Laboratoarele din Cluj 9
Laboratoarele din Ramnicu Valcea 35
Addenda 58
Postfata 59
Bibliografie 64
  PREZENTARE:
  PREFATA:
,,Cand te specializezi intr-o anumita stiinta invata neaparat si istoria ei. Aceasta te lecuieste de orice dogmatism”, este afirmatia lui Lucian Blaga, care m-a determinat sa prezint, dupa puteri, evolutia cercetarilor romanesti, cu privire la separarea izotopilor hidrogenului prin procesul de schimb izotopic apa - hidrogen (H2O - H2), desfasurate in doua din institutele noastre cu specific nuclear, respectiv Institutul de Fizica Atomica (IFA), sectia 5, din Cluj si Institutul de Criogenie si Separari Izotopice (ICSI), continuatorul Uzinei G, din Ramnicu Valcea.

Urmarind (istoric) evolutia unei gandiri stiintifice, dintr-un anumit domeniu, iti permite o intelegere mai profunda si temeinica a fenomenelor, demonstrand in acelasi timp ca dezvoltarea continua pe care o are cunoasterea nu elimina datele anterioare, ci contribuie la completarea lor, de unde dogmatismul n-ar fi altceva decat o frana.

Am ales procesul de schimb izotopic H2O - H2, care a fost generat in ambele institute romanesti, in vederea elaborarii unei tehnologii pentru separarea si producerea apei grele, cercetarile dezvoltandu-se in etape succesive, cu realizari originale si unele chiar unicate mondiale.

Am incercat sa descriu doar punctele originale, ramanand ca ce-i interesati sa apeleze, pentru detalii, la indicatiile bibliografice.

Una din cele mai interesante etape de cercetare nu a vazut lumina tiparului, este vorba de schimbul izotopic H2O - H2 care a utilizat un catalizator solubil in apa (NaOH), asa ca pe baza celor doua protocoale inregistrate la Uzina G, mi-am permis sa-i acord mai mult spatiu, care sa-i suplineasca lipsa din bibliografia curenta.

Multumesc AGIR-ului, domnilor presedinte Mihai Mihaita si director Ioan Ganea care au sprijinit editarea prezentei lucrari si militeaza pentru rolul educativ al cartilor de specialitate din domeniul stiintei si ingineriei romanesti. De asemenea, un gand de multumire si afectiune celor din Ramnicu Valcea, care mi-au inlesnit obtinerea materialelor pentru documentare.

Timpul, incet, dar inexorabil, asterne uitarea, la care totusi o carte i se poate opune. Daca prezenta carte se inscrie in lupta contra uitarii, atunci si-a atins scopul si odata cu citirea ei va transmite toata consideratia si pretuirea pentru cercetatorii de la institutele din Cluj si Ramnicu Valcea, care si-au adus contributia la dezvoltarea cunoasterii procesului de separare izotopica apa-hidrogen.
  CUVINTE CHEIE: