ANGHEL SALIGNY ŞI ÎMBUNĂTĂŢIRILE FUNCIARE

  CUPRINS:
Introducere 9
I. Unele semnificatii si repere ale perioadei premergatoare numirii ing. Anghel Saligny la Serviciul Imbunatatirilor Funciare 11
I.1. In ceea ce-l priveste pe Anghel Saligny 11
I.1.1. Activitate si experienta in Romania, in lucrari publice de seama, timp de 35 ani si remarcat in diverse posturi de raspundere 11
I.1.2. Probleme proprii de sanatate 11
I.1.3. Personalitati si specialisti colaboratori ai lui Anghel Saligny, in mod direct sau indirect, din perioada premergatoare 12
I.1.4. Alte personalitati ale tehnicii si stiintei agricole contemporane cu Anghel Saligny 20
I.2. Din punct de vedere economic si social 23
I.2.1. Restrangerea de activitate la caile ferate si lucrari publice, dupa criza financiara din anul 1899 23
I.2.2. Amplele rascoale taranesti din 1907 si manifestari antimonarhice inabusite in sange 24
I.3. Institutional si administrativ 25
I.4. Tehnic si stiintific 29
I.4.1. Invatamant de specialitate 29
I.4.2. Lucrari si studii istorice de imbunatatiri funciare in Romania 30
I.4.3. Primele lucrari de indiguire in Lunca Dunarii 31

II. Numirea lui Anghel Saligny - director general la Serviciul Imbunatatirilor Funciare 35
II.1. Trecerea ing. Anghel Saligny din domeniul lucrarilor publice la serviciul imbunatatirilor funciare 35
II.2. Documentul si conditiile numirii 36
II.3. Misiunea de indeplinit 38

III. Structura serviciului imbunatatirilor funciare condus de ing. Anghel Saligny 45

IV. Caracteristici ale perioadei in care ing. Anghel Saligny era la Serviciul Imbunatatirilor Funciare 50
IV.1. Studii si publicatii de specialitate 50
IV.2. Evenimente istorice 56

V. Plecarea ing. Anghel Saligny de la serviciul imbunat tirilor funciare 138

VI. Sectorul imbunat tirilor funciare dupa plecarea lui Anghel Saligny 140

VII. Prin ce s-a remarcat Anghel Saligny 146

VIII. Scurte confesiuni (dr. ing. Liviu Buhociu) 149

Referinte bibliografice 154
  PREZENTARE:
Anghel Saligny, dupa absolvirea Scolii Tehnice Superioare din Charlotenburg in anul 1874, si-a facut debutul ca inginer la constructia de lucrari hidraulice si cai ferate, chiar in Germania, ceea ce poate insemna o dovada de recunostinta fata de tara in care a avut posibilitatea sa se pregateasca temeinic in domeniul ingineresc.

Apoi tot ca o dovada de recunostinta, dar de data aceasta pentru tara care i-a luat ca drept fii ai sai, pe el si membrii familiei in care s-a nascut, si-a continuat activitatea inginereasca in Romania, din anul 1875, in acelasi domeniu al lucrarilor publice - cai ferate, poduri, sosele, porturi, constructii portuare si constructii hidrotehnice.

Datorita specificului de desfasurare a unor astfel de lucrari, in spatiu - pe intinderi mari si in diverse zone ale tarii, ing. Anghel Saligny a avut sansa si posibilitatea de a-si pune in evidenta maiestria sa profesionala si de a contribui, prin lucrarile realizate, la imbogatirea patrimoniului public in majoritatea zonelor din tara.

Cu aceeasi daruire profesionala, in paralel cu activitatea santiereasca, s-a remarcat ca proiectant, ca formator - teoretician si practician de cadre ingineresti, ca om de stiinta si cultura si de participant la treburile administratiei urbane.

Ing. Anghel Saligny a ajuns la inceputul secolului 20 in varful ierarhiei pentru lucrarile publice din Romania, apreciat si stimat ca om de stiinta si cultura si specialist cu atributii de seama in administratie si institutii publice.

Dupa 35 ani de activitate neintrerupta in domeniul lucrarilor publice romanesti, a lucrat o perioada de peste 6 ani in domeniul lucrarilor de imbunatatiri funciare detinand postul de Director general al primului Serviciu al Imbunatatirilor Funciare creat la nivel institutional central, de minister, in Romania.

In mod firesc, la aceasta schimbare de activitate se ivesc unele intrebari, de genul, de ce Anghel Saligny s-a orientat catre lucrarile de imbunatatiri funciare, cum si-a organizat colectivul de lucru, ce a realizat si in ce conditii si-a incetat activitatea in domeniul respectiv si altele.

Din analiza care urmeaza cu siguranta se vor gasi si intelege raspunsurile si clarificarile principale cautate. De asemeni este important de mentionat si de retinut cum a evoluat sectorul de imbunatatiri funciare dupa plecarea ing. Anghel Saligny si in acest context prin ce s-a remarcat in domeniul respectiv.
  PREFATA:
Renumitul ing. Anghel Saligny (1854-1925), de la a carui nastere s-au implinit 160 de ani (2014) si se vor comemora, in anul 2015, 90 de ani de la disparitia sa, a avut si in decursul celor 50 de ani de activitate efectiva preocupari, misiuni si realizari deosebite in domenii diverse precum tehnic - ingineresc, invatamant, stiinta, cultura, administratie.

In perioada 1910-1917 a ocupat, in baza unui Decret regal si prevederilor Legii pentru punerea in valoare a pamanturilor din zona de inundatie a Dunarii, postul de Director General al Serviciului Imbunatatirilor Funciare - primul Serviciu de acest profil creat in Romania, la Ministerul Agriculturii si Domeniilor. Misiunea ing. Anghel Saligny era deosebit de importanta si speciala vizand nu numai recuperarea terenurilor baltoase din Lunca Dunarii, dar si apararea de inundatii a zonelor de pe raurile interioare, prin lucrari diverse si specifice de imbunatatiri funciare (indiguiri, desecari - drenaj, colmatari, pompari de apa, irigatii).

Pentru respectiva perioada si misiune, din activitatea ing. Anghel Saligny, literatura tehnica de specialitate contine informatii sumare si incomplete.

Spre sutinere si exemplificare enumerez unele dintre aspectele ce ar merita sa fie cunoscute de catre specialistii de astazi si chiar de catre un public mai larg, interesat de personalitatea ing. Anghel Saligny ori de perioade din trecut ale sectorului de imbunatatiri funciare, precum:

- Personalitati si specialisti care au fost in preajma ing. Anghel Saligny, care au colaborat cu el, ori i-au sustinut sau i-au promovat opiniile si conceptiile sau care, dimpotriva, s-au opus deschis ori indirect conceptiilor sale generand sau participand la dezbateri publice cu caracter tehnic, stiintific si economic, ori care si-au exprimat admiratia sau sprijinul fata de succesul eforturilor sale;

- Evenimente si fapte, imprejurari istorice, sociale, economice si politice care au dominat tara in perioada de activitate a ing. Anghel Saligny;

- Cum s-au impus conceptia de baza si actiunile gandite de Anghel Saligny, de a pune in valoare terenurile si bunurile afectate de inundatii, prin diguri insubmersibile cu asigurare de 1/100 si prin alte lucrari specifice. Lucrari, in aceasta conceptie, s-au realizat pe cea mai mare parte a Luncii Dunarii, dupa moartea ing. Anghel Saligny, in urma unor ample dezbateri de opinii pe aceasta tema ce au avut loc atat in timpul activitatii sale (1912) cat si dupa moartea sa (1929 si ulterior). Aceste aspecte merita sa fie cunoscute astazi de catre specialisti avand in vedere frecventa crescuta a fenomenelor meteo si hidrologice nedorite si interesul evident fata de lucrarile de indiguire;

- Evolutia sectorului de imbunatatiri funciare din Romania dupa moartea lui Saligny. Merita sa fie mentionat faptul ca ing. Anghel Saligny a fost cel mai indicat si pregatit specialist care sa fie organizatorul si conducatorul activitatilor de imbunatatiri funciare din Romania, la nivel ministerial, in acea perioada, cand era nevoie evidenta de aceste activitati dar tara nu avea scoli superioare si specialisti pentru acest domeniu. Atat pregatirea specialistilor cat si dezvoltarea activitatilor de imbunatatiri funciare s-au desfasurat treptat, dar si semnificativ, in unele perioade dupa cea de referinta in care a activat ing. Anghel Saligny (1910 - 1917).

Studiul de fata, ``Anghel Saligny si imbunatatirile funciare``, elaborat in urma cercetarii si analizei unui important volum de date si informatii din documente si surse diverse, contine multe clarificari si detalii pentru aspectele enumerate mai sus.

Lucrarea cuprinde text, tabele anexe, ilustratii, extrase din documente, surse de informare si este structurata in 8 capitole care acopera urmatoarea gama de aspecte:

Repere ale perioadei premergatoare numirii ing. Anghel Saligny la Serviciul Imbunatatirilor Funciare, numirea lui ca director general in Decembrie 1910, structura Serviciului condus de ing. Anghel Saligny, caracteristicile perioadei in care a activat Saligny, plecarea sa de la Serviciul Imbunatatirilor Funciare in Aprilie 1917, sectorul imbunatatiri funciare dupa plecarea ing. Anghel Saligny, prin ce s-a remarcat Anghel Saligny. In ultima parte sunt prezentate cateva confesiuni ale autorului.

Lucrarea de fata reprezinta si un modest omagiu adus de catre autori la implinirea a 90 ani de la moartea ing. Anghel Saligny (2015) si unui secol de cand acesta activa efectiv in sectorul de imbunatatiri funciare.
  CUVINTE CHEIE: