BĂTĂLIA PENTRU SISTEMUL METRIC

  CUPRINS:
PARTEA INTAI
Sa privim in jur...10
Cate ceva despre Sistemul Metric Zecimal...11
Cu ce masurau stramosii ...13
Stanjenul lui Serban voda...18
Stanjenul lui Constantin voda si palma... ingenuncheata!...20
Va mai amintiti ce este COTUL ...21
Cat de inalt era Nicolae Balcescu ...23
Marele logofat Dinicu R. Golescu...24

PARTEA A DOUA
O batalie care a durat treizeci de ani...28
Petrache C. Poenaru - un mare strateg al tehnicii romanesti...30
Filfizoni si tombatere...32
Comisia indestularii politii Bucuresti si a indreptarii masurilor...35
Directia Lucrarilor Publice si Comisia Tehnica...37

PARTEA A TREIA
Primul proiect de lege din 1834-1835...42
Un mare succes...45
Echivalentii - un pas inainte...49
Sa mergem la mosia Ciofliceni!...51
Momentul 1844...53
Propaganda in jurul S.M.Z...57
Dascali si discipoli...61
Hotarnici si constructori...65
Planul orasului Bucuresti...67
Se procura instrumente...69
Magazia statului...72
Masinistul statului...73
Raportul No.88...75
Interventii diplomatice...79
Stanjenul lui Stirbei voda...80
Proiecte nonstop...83
Acord final...89
Glosar...91
Lista prescurtarilor principale...92
Bibliografie...93
Indice selectiv de personalitati...95
Anexe
Anexa 1 - Lista unitatilor de masura traditionale si echivalentii lor in SMZ...99
Anexa 2 - Lista unor unitati de masura vechi cu echivalentii lor in SMZ...101
Anexa 3 - Fotografii...103
  PREZENTARE:
CUVANT INAINTE:

Lucrarea cu titlul „Batalia pentru Sistemul Metric“ s-a publicat intr-o prima editie in anul 1986, cand ideologia reductionista mai domina inca viata universitara - cu toate ca isi epuizase „resursele“ -, si a fost receptata cu un deosebit interes de publicul tanar si mediul universitar si preuniversitar, cadre didactice, elevi si studenti.

Cu informatia inedita de care dispuneam, elaborarea ei a durat o saptamana, iar conducatorii Editurii „Ion Creanga“ au acceptat-o si au introdus-o imediat in plan, demarand procedurile tehnologice specifice unei lucrari adresate scolarilor.

In mod surprinzator, Consiliul National al Organizatiei Pionierilor a onorat lucrarea tiparita cu un premiu incurajator pentru autorul ei.

Profesorul de limba romana, Ioan Ticalo, de la scoala din comuna Rasca, judetul Suceava, o folosea la data vizitei noastre (28 august 2004), iar la Universitatea din Bucuresti, doamna profesoara Adina Berciu Draghicescu - doctor in istorie - o recomanda studentilor si o mentiona in bibliografii etc.

Au trecut anii si reeditarea brosurii din 1986 s-a impus din considerente multiple, inclusiv acela de „epuizare a tirajului“.

Noi am continuat cercetarile in arhive si s-au identificat aspecte inedite pe tema, care sunt integrate, partial, in aceasta lucrare. In monografia noastra intitulata „Premise istorice ale tehnicii moderne romanesti“ (Editura AGIR, 2007) sunt publicate, in intregime, aceste studii de istorie a metrologiei.

Pe de alta parte, in tratatele referitoare la istoria romanilor, subsistemul tehnico-stiintific este reflectat cu un interes marit si din ce in ce mai bine.

Lucrarea noastra, pe care o supunem atentiei si judecatii tuturor celor interesati, raspunde cerintelor didactice - si nu numai - din sfera metrologiei.

De la bun inceput, subliniem faptul ca, la sfarsitul anului 1834, inginerul Petrache C. Poenaru a elaborat PRIMUL PROIECT DE LEGE din lume relativ la adoptarea Sistemului Metric, dezbatut la inceputul anului 1835 in structurile noastre legislative din Bucuresti. Daca s-ar fi adoptat legea respectiva in anul 1835, Tara Romaneasca ar fi recunoscuta astazi ca prima tara din lume inscrisa juridic in uriasa batalie pentru un sistem stiintific - unitar, coerent si stimulativ - de unitati de masura.

Aceasta realitate nu trebuie ignorata.

Brosura noastra apare cu sprijinul generos al conducatorilor si redactorilor Editurii AGIR, carora le multumesc si din acest colt de pagina.

Suntem constienti de faptul ca in lucrarea de fata nu s-a oglindit, indeajuns, acest mare efort al romanilor de adaptare la modernism si ca unele erori s-au strecurat fie din neatentie, fie din lipsa documentelor necesare. Invitam, pe cei interesati in istoria acestui delicat domeniu, la intelegere si dialog, spre binele tuturor.

Bucuresti
14 mai 2013
Autorul
  PREFATA:
  CUVINTE CHEIE: